Βάκων Ρογήρος. Ο επιστήμων, ο αλχημιστής, ο φιλόσοφος.

Ο Roger Bacon (με το εξελληνισμένο όνομα Ρογήρος Βάκων) γεννήθηκε περί το 1220 στο Σόμερσετ της Αγγλίας. Επέδειξε από μικρή ηλικία μεγάλη ωριμότητα σκέψεως και όταν μεγάλωσε κατατάχτηκε στο τάγμα των Φραγκισκανών μοναχών. Σπούδασε μαθηματικά και ιατρική στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έπειτα στο Παρίσι. Επιστρέφοντας στην Αγγλία, αφοσιώθηκε στη φιλοσοφία και έγραψε φιλοσοφικά κείμενα στην λατινική, ελληνική και εβραϊκή γλώσσα. Ασχολήθηκε εντατικά και σοβαρά με τις θετικές επιστήμες και οι εργασίες του τον κατατάσσουν στους πρωτοπόρους της αστρονομίας, ενώ για τις εργασίες του επάνω στους φακούς μπορεί να θεωρηθεί αυτός που άνοιξε το δρόμο για την εφεύρεση του τηλεσκοπίου. Προέβλεψε την μεγάλη ανάπτυξη των θετικών επιστημών κάνοντας λόγο στα έργα του για πλοία που θα ταξιδεύουν χωρίς κουπιά, αμάξια χωρίς άλογα και μηχανές που θα πετάνε στον αέρα.Τα πειράματά του με το νίτρο αποτέλεσαν ένα μεγάλο βήμα για την μετέπειτα ανακάλυψη της πυρίτιδας.
Πειραματίστηκε εντατικά με αλχημιστικά θέματα και θεωρείται ενας από τους πιο σημαντικούς αλχημιστές. Οδηγήθηκε στην πίστη για την ύπαρξη της φιλοσοφικής λίθου και στο συμπέρασμα ότι εξ αυτού προκύπτει και η πίστη για την ύπαρξη του ελιξήριου της ζωής.
Πίστεψε δηλαδή ότι όπως ο χρυσός μπορεί να καθαριστεί και να γίνει απόλυτα αγνός και καθαρός, έτσι και ο άνθρωπος, με τον πλήρη εξαγνισμό του, θα μπορούσε να αντισταθεί ακόμη και στον θάνατο. Για τις απόψεις του αυτές άρχισε να θεωρείται ύποπτος και να καταδιώκεται. Η αδελφότητα του τάγματος τον απέπεμψε και αναγκάστηκε τότε να καταφύγει στο Παρίσι. Το 1266, ο Γκυ ντε Φούλκ, λεγάτος τότε του πάππα στην Αγγλία και μετέπειτα πάππας ως Κλήμης Δ΄, ακούγοντας τις συζητήσεις για το όνομα του Βάκονα, τον κάλεσε στην Αγγλία. Ο Βάκων εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και παρά την φτώχεια του, επέστρεψε εκεί και ολοκλήρωσε τα μεγάλα έργα του Opus Majus (Εργον Μείζον), Opus Minus (Εργον Ελάσσον), και Opus Tertium (Εργον Τρίτον). Τα έργα αυτά ενθουσίασαν τον πάππα Κλήμεντα ο οποίος του επέτρεψε να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου συνέχισε τις σπουδές του και την συγγραφή των επιστημονικών έργων του. Εκεί έγραψε το επίτομο έργο φιλοσοφίας «Γενικές αρχές της φυσικής φιλοσοφίας» του οποίου μόνο ένα μέρος σώζεται. Το έργο όμως αυτό δεν άρεσε στην άρχουσα τάξη, η οποία έκαψε τα βιβλία του και τον έκλεισε στη φυλακή, όπου παρέμεινε για 14 χρόνια. Το 1292 αποφυλακίστηκε και λίγο αργότερα, πιθανώς περί το 1294, πέθανε.